De diagnose

Misschien heb je nog niet zo lang geleden gehoord dat je kanker hebt.
De diagnose en de behandelingen die daarop volgen, hebben een grote impact op je leven.

 Er zal veel op je afkomen, maar hoe vind je daarin je draai?

 Tijdens en na de behandeling van chemotherapie en/of bestraling kun je je extreem moe en down voelen. Het liefst wil je je overgeven aan die vermoeidheid. Maar hoe minder je beweegt des te sneller je moe wordt. Bovendien kun je, door binnen te blijven, in een sociaal isolement komen.

 Te veel rusten is niet goed! Rust heeft als bijwerking dat je conditie verder achteruitgaat. Wetenschappelijk onderzoek leert bovendien dat bewegen tijdens en na de behandeling van (borst)kanker bijdraagt aan je herstel.

 Als je runningtherapie volgt tijdens en na de behandeling kun je de volgende voordelen behalen:

  • je herstelt sneller
  • je conditie verbetert 
  • je krijgt meer zelfvertrouwen
  • je verzet je zinnen
  • je bent buiten bezig
  • je hebt (eventueel) contact met lotgenoten

 Ik spreek uit ervaring. Ik heb zelf borstkanker gehad. Tijdens de bestraling en de chemokuren ben ik blijven hardlopen. In de eerste week van de kuur kostte dat veel moeite. Vaak had ik helemaal geen zin om te gaan of voelde ik me te moe.

 Maar als ik thuiskwam, was die moeheid verdwenen en had ik weer energie. Na die eerste week ging het steeds wat beter. In de derde week kon ik alweer een behoorlijk stukje hardlopen. Niet te hard, maar gewoon in een rustig tempo. Op de dag voor mijn laatste kuur deed ik zelfs mee met de The Hague Royal Ten, 5 km.

 Runningtherapie is niet prestatiegericht. Natuurlijk hoef jij geen 5 km hard te lopen. Je stelt je eigen doelen en we leggen de lat niet te hoog. Het verbeteren van je conditie en ervoor zorgen dat jij je energieker voelt. Daar gaat het in eerste instantie om. Uiteraard stemmen we de trainingen af op hoe jij je op dat moment voelt. We kunnen hardlopen, maar ook wandelen. Hoe dan ook, we gaan bewegen.

Niet gaan is geen optie!